Hac ve Umre yapan herkesin aklında olan sorulardan biridir Kabe. Kabe hakkında sormak isteyipte soramadığınız soruların yanıtlarını aşşağıda verdik. Siz yazımızı okurken bizde siz değerli okurlarımız için yeni yazı paylaşacağız.
1. Kabe Her Zaman Siyah Örtüyle mi Kaplıydı ?
Kabe’nin yeşil ve beyaz örtülerle kaplı olduğunu biliyor muydunuz ? Tarihimiz boyunca bir çok renkle kaplandı. Sadece Abbasi Döneminden kalma, içindeki siyah örtünün tamamen dışa yansıması için.
2. Penceresi Var mı ?
Kabe’de iki kapı vardır. Biri girmek için diğeri çıkmak için. Ayrıca bir tarafında bir pencere vardı.
Şu andaki kabe’de 1 adet kapı var ve pencere yok.
3. Kabe’nin kapısı ne zaman açık ?
Kabe haftada iki kez açık olurdu. İnsanlar oraya gider ve dua ederdi. Ancak, şimdi onur ve misafirler ve yıllar içinde temizlik için zaman zaman açıldığı olmuştur.
Kabenin kapısının açılışını izleyin :
4. Kabe’nin içinde ne var ?
Kabenin içinde bir kaç boş oda ve giriş kapısı. Bab-al tabwah (Tawbah’ın Kapısı) olarak isimlendirilmiştir. çünki üzerine sabitlenmiş Suresi Tawbah’tan ayetler içeren plaklar mevcut.
Kabenin içine gelin birlikte bakalım :
Dip not: Hatim, Ka’bah’ın bir parçasıdır. Hatim, Ka’bah’ın kuzey-batı duvarının karşısında, fakat fiziksel olarak bağlı olmayan yarı dairesel bir duvardır. Beyaz mermerden oluşmaktadır. Bir zamanlar hatim ile Kabah arasında kalan boşluk Kabah’ın kendisine aitti ve bu nedenle tafa sırasında girilmez. En azından birçoğumuz Ka’bah’taydık diyebiliriz
5. Siyah taş kırıldı mı ?
Kara Taş, imal edilmiş bir gümüş kaplama ile çevrilidir, çünkü kırılmıştır.
Tarihçiler sebebi bakımından farklılık gösteriyordu. Ancak birçoğu, orta çağda en çok zarar gördüğünün, Bahreyn’den gelen aşırı kederli bir Ismaili grubu tarafından, Hac’ın batıl inanç olduğunu ilan eden Karmatyalılar olduğunu söyledi. Onbinlerce hujjajı öldürerek ve bedenlerini Zamzam’ın kuyusuna atarak onların amacını belirlemeye karar verdiler.
Bu ihanet eylemi yetmediyse, bu şeytanlar Kara Taş’ı Arabistan’ın doğusuna götürdü, sonra Irak’taki Kufu, Abbasi Halifesi tarafından geri verilmeye zorlanıncaya kadar fidye tuttukları yerdeydi. İade ettiklerinde, parçalar halinde kalıyorlardı ve onları bir arada tutmanın tek yolu onları gümüş bir kasaya sarmaktı. Bazı tarihçiler, etrafta yüzen taş parçalarının hala eksik olduğunu söyler.
Bu yazımızın’da sonuna gelirken siz değerli okurlarımızı hac ve umre yaptırmak için çabalıyoruz ve kampanyalar yapıyoruz. Bu kampanyalara aşşağıda verdiğim linklerden ulaşabilirsiniz. Bu arada bize sponsor olan Aysuda Turizm ‘e çok teşekkür ederiz. Aysuda turizm demişken kısa bir bilgi geçelim ;
Aysuda Turizm : Gaziantep’te hac umre hizmeti veren çok büyük bir turizm firmasıdır.